Laulutaito ja laulutaidottomuus

Pidätkö itseäsi laulutaitoisena vai laulutaidottomana? Millä perusteella olet laulutaitoinen tai laulutaidoton?

Vakaa usko omaan laulutaidottomuuteen tekee sinusta laulutaidottoman.

Jossain määrin tuntuu olevan mielipidekysymys, kuka ”osaa laulaa”. Suodaanko titteli ”laulutaitoinen” ainoastaan ammattilaulajille ja poptähdille? Pitääkö olla kiinnitys oopperataloon, jotta voi sanoa itseään laulutaitoiseksi? Entäpä harrastelijakuoroon koelaulun kautta pääseminen? Tai se tunne, kun suihkussa tai autolla ajaessa laulaessasi koet laulamisen vapautuneemmaksi ja helpommaksi, oletko silloin laulutaitoinen?

Onko oikeutettua laulaa vain, jos on määritelty laulutaitoiseksi tavalla tai toisella? Kuka sinut on määritellyt, joku toinen vai sinä itse? Millä perusteella tämä määritelmä on tehty?

Saako laulaa, vaikka on laulutaidoton?

Tutkimusten mukaan ”laulutaidottomuus” johtuu ennen kaikkea siitä, että ihminen uskoo omaan laulutaidottomuuteensa niin kovin, että tekee siitä totta. Kun näitä ”lukkoja” päästään sitten avaamaan sekä etsimään erilaisia työkaluja äänenkäytölle, kehittyy laulutaito yllättävänkin nopeasti. Ihmisaivot oppivat koko ajan uutta, laulutaito ei ole siinä poikkeus!

Minulle on tullut paljon ”laulutaidottomia” ihmisiä laulutunneille. Laulutunneilleni on epäilemättä myös jättänyt tulematta lukematon määrä laulutaidottomaksi itsensä määritteleviä ihmisiä. He ehkä haluaisivat laulaa, mutta eivät tule ajatelleeksikaan voisivansa oppia. Tai että heillä olisi edes oikeutta laulaa, koska eivät koe osaavansa.

”Äiti ole hiljaa!” kertovat monet perheenäidit lastensa heille sanoneen. Puolisot ovat kommentoineet, vanhemmat ovat kommentoineet, koulussa opettajat… lista lauluilon sammuttajista ja sammumisista on loputon.

Onko sinulla laululukkoja? Miten saisit ne auki?

Voit uskoa, kuinka minua harmittaa ihmisen puolesta, kun tällainen ”laulutaidoton” lähtee tunnilla erilaisia asioita kokeilemaan, ja kas – hän laulaa! Hän osaa laulaa! Mikä menetys onkaan ollut se, ettei hän ole laulanut.

Mutta mikä ilo on se, että nyt hän laulaa.

Sitten on vielä sellaiset tapaukset, jotka ovat niin pahasti laulullisesti lytättyjä, etteivät usko omaan osaamiseensa laulaessaan jo vaikka mitä. Laulamiseen liittyvä tunnelukko eli laululukko on lujassa. Kuinka surullista!

Vakaa, vilpitön usko omaan laulutaidottomuuteen on hyvä esimerkki laululukosta, jonka avattuaan ihminen pääsee eteenpäin laulutaitonsa kehittämisessä uskomattoman ison harppauksen.

Sinä saat laulaa, ja laulamisesi on hyvää!

Laulaa voi monella tasolla. Laulutaito on kehittyvä taito aivan kaikilla. Myös ammattilaulajan on treenattava ja huollettava ääntään jatkuvasti: laulaja ei ole koskaan ”valmis”. Jos olet sitä mieltä, ettet osaa, kartoita ensin, MITÄ et osaa, ja hae sitten itsellesi apua osaavalta, ammattitaitoiselta tasolta.

Jokainen voi olla laulaja omalla tasollaan.

Joten, jos haluat laulaa, ryhdy laulamaan! Laulu kuuluu kaikille, myös sinulla on oikeus nauttia siitä. Laulutaidotonkin oppii laulamaan, jos vain laulaa.

Tutustu Ääniateljeen opetustarjontaan ja lähde rohkeasti opiskelemaan laulua. Oppilaspaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, pääsykokeita ei ole.

Hyvä tapa aloittaa laulunopiskelu on SoivaSinä: Laulun alkeiskurssi, joka järjestetään taas elokuussa 2022. Tutustu kurssiin tästä linkistä ja lähde mukaan!

Tervetuloa Ääniateljeen lauluopintoihin! Syyslukukausi käynnistyy 15.8. ja tilaa on vielä. Tutustu opettajiimme ja varaa paikka yksin- tai parilaulu, tai ryhmätunneille.

Ääniateljee sijaitsee Etelä-Tuusulassa aivan keskellä Uuttamaata.

Tervetulleeksi sinut toivottavat Ääniateljeen Salla sekä Niina, Matti ja Maria.

Yksi vastaus artikkeliin “Laulutaito ja laulutaidottomuus”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *