Miksi laulutekniikkaa kannattaa treenata?

Oletko joskus kuullut sanottavan, että jos ääntään kouluttaa, on laulajana epäaito?

Minä olen, ja tämä on jäänyt pysyvästi mieleeni.

Mikäli asia olisi näin, pitäisi paikkansa se urbaanilegenda, että laulutaitoiseksi jotenkin vain synnytään. Ja sehän ei pidä paikkaansa. Ei kukaan synny balettitanssijaksi eikä mestarileipuriksikaan.

Tai no, tavallaanhan se pitää paikkansa: likipitäen jokainen syntynyt lapsi oppii kyllä laulamaan, jos hänelle pienestä pitäen lauletaan ja hänen omaa laulamistaan kannustetaan.

Sekin on treenaamista, että paljon laulaa kun siihen kannustetaan. Oppii se lapsi balettitanssijaksikin ja mestarileipuriksi, jos häntä kovasti kannustetaan ja hän tanssii tai leipoo.

Mutta jos ajattelet, että kun et ole laulutaitoinen, et tule sitä koskaan olemaankaan, olet yksinkertaisesti väärässä.

Monet uskovat niin kovasti omaan laulutaidottomuuteensa, että tekevät siitä totta.

Sinä saat laulaa, sinä saat treenata laulua ja sinä opit laulamaan!

Ja jos sinua kovasti laulattaisi, mutta et kehtaa koska et osaa, teet itsellesi suuren karhunpalveluksen. Laulu tuo elämyksiä ja hyvinvointia, myös sinä olet oikeutettu niihin.

Laulutaitoa oppii siinä missä mitä tahansa muutakin. Oppisitko tanssiaskelia? Oppisitko heittämään pallon koriin? Oppisitko soittamaan pianoa? Oppisitko valmistamaan leivonnaisia? Oppisitko neulomaan pipon?

Oppisitko hengittämään paremmin laulua ajatellen? Oppisitko tukemaan laulufraasia oikein? Oppisitko rytmittämään laulettuja fraaseja luontevammin?

Oppisitko vaikuttamaan kurkunpääsi liikkuvuuteen niin että se auttaisi sinua laulamaan notkeammin? Oppisitko rentouttamaan leukaasi niin että suuhusi tulisi lisää tilaa ja äänesi soisi paremmin?

..niin että oletko miettinyt, mitä se laulutekniikan treenaaminen oikeastaan onkaan? Miten sitä treenataan ja mitä se vaikuttaa?

Laulutekniikan treenaaminen on hauskaa!

Mieti, miltä tuntuisi, kun muutaman neuvon avulla (esimerkiksi: hengitä vähemmän, rentouta leuka, innostu ja laula sitten rennon vuolaasti) yhtäkkiä huomaisit, että osaat suunnattoman paljon enemmän.

Huomaisit, että aikaisemmin ”kurkkuun takertunut laulu” olisi päässytkin vapaaksi.

Huomaisit, että pääsisit matalammalle ja korkeammalle kuin aikaisemmin.

Huomaisit, että sinä todellakin voit myös oppia.

Huomaisit, että pystyt nauttimaan laulamisesta aivan uudella tavalla.

Hyvin toimiva ääni tuo iloa ja hyvinvointia.

Melkoista, eikö vain..?

Siinä olisi jo muutama syy, miksi laulutekniikkaa kannattaa treenata. Laulutekniikan treenaaminen on hauskaa ja hyödyllistä. Ja hirmuisen mielenkiintoista!

Haluaisitko päästä mukaan Laulun perusteet aikuisille -ryhmään syksyllä 2021?

Laulun perusteet aikuisille -ryhmässä pääset opiskelemaan kaikkea tätä: selkeitä ja käytännönläheisiä ohjeita, joiden kautta laulutaito kehittyy kuin itsestään.

Lauluryhmässä muiden kanssa on helppoa ja hauskaa saada ääntä virtaamaan ja laulu raikaamaan.

Tunnit alkavat Ääniateljeessa Lahelassa (Etelä-Tuusulassa) elokuun lopulla. Mahdollista on myös osallistua etäyhteydellä mistä päin Suomea tahansa.

Lauluryhmän opettajana toimii hurmaava ja taitava laulupedagogi ja sopraano Eeva Kurenniemi.

”Eeva on minusta sellainen opettaja, joka osaa auttaa sekä pitkälle ehtineitä oppilaita että niitä, jotka aloittavat ihan alusta. Hänellä on tarkka käsitys siitä, mitä kehossa tapahtuu, kun lauletaan. Hän osaa neuvoa täsmällisesti mutta samalla käytännönläheisesti: tekniikka on aina yhteydessä aitoon, elävään musiikin tekemiseen. Eevalla on lähtökohtana rento ja luonnollinen ääni, ja sitä lähdetään hakemaan niin yksinkertaisilla harjoituksilla, että niihin pääsee kiinni kuka tahansa. Nimenomaan tuo rentous on minulle ollut kullanarvoinen oppi Eevalta.” -Kaisa Nuolioja

Lue lisää tästä linkistä ja ilmoittaudu mukaan!

(Pssst..! Samasta linkistä löytyy myös lasten ja nuorten lauluvalmennus sekä ”Lauantaizoomailut” -etälauluryhmä.)

Treenataan laulutekniikkaa, pidetään hauskaa ja lauletaan sujuvammin! Koska me voidaan..!

Ääniateljeen Salla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *