Mitä laulutunnilla tehdään?

Posted On May 03, 2023 |

Jännittääkö ajatus laulutunnille lähtemisestä, vaikka kovasti kiinnostaisi? Mitähän laulutunnilla tapahtuu?

Jokainen laulunopettaja on yksilö ja jokaisella on oma tyylinsä opettaa, mutta aika pitkälle tietynlaisella kaavalla aina mennään. Tässä yksi mahdollinen runko.

1. Kuulumisten vaihto

Laulutunnin alussa opettajan on hyvä tietää, mitä sinulle kuuluu ja kuinka voit. Jos on jotain mielen päällä, sen voi mielellään ilmaista, niin opettaja osaa ottaa huomioon yksilöllisen tilanteesi.

2. Lämmittelyt eli kehonhuolto

Useat opettajat teettävät pientä jumppaa ja venyttelyä tunnin aluksi. Kun kehosi on lämmin ja orientoitunut, kuten myös mielesi, laulunopiskelu lähtee mukavammin sujumaan. Ethän lähtisi urheilemaankaan ilman lämmittelyä!

3. "Äänenavaukset" eli oikeammin äänenhuolto ja tekniset harjoitukset

Äänelle tehdään yleisimmin erilaisia harjoituksia. Voidaan lähteä ääntä lämmittävistä harjoituksista ja siirtyä sitten harjoittelemaan tiettyjä lauluteknisiä äänenkäyttötapoja, tai pitäytyä vain jommassa kummassa.

4. Laulujen laulaminen

Lauluja lauletaan jokaisella laulutunnilla, ellei erikseen olla sovittu pelkästä tekniikkatreenistä. On kuitenkin erittäin harvinaista, ettei tunnilla laulettaisi ollenkaan lauluja. Usein harjoitellaan 1-2 laulua tunnin aikana riippuen sen pituudesta.

5. Tunnin lopetus

Tunnin lopuksi saatetaan esimerkiksi kerrata, mitä asioita on käyty läpi, mitä on opittu, mitkä seikat ovat nousseet esiin ja mitä kannattaisi harjoitella kotona. Mahdollisesti mietitään uutta ohjelmistoa.

Muistiinpanoja kannattaa tunnilla tehdä, jotta harjoittelu kotona on helpompaa. Etenkin "läksyt" kannattaa kirjata ylös. Useat opettajat sallivat oppilaan nauhoittaa laulutuntinsa kotiharjoittelua varten.

Laulunopettajalta voi kysyä tunnilla aina, jos ei ymmärrä jotain, sekä kertoa, jos jokin harjoite tuntuu ikävältä tai hankalalta. Avoin dialogi on hyväksi molemmille osapuolille.

Lauluoppilaan ja laulunopettajan välinen suhde on usein pitkä, mikä on hyvä asia oppimisen kannalta. Mitä paremmin oppilas ja opettaja tuntevat toisensa, sitä paremmin oppilas edistyy laulamisessa. Turvallisuuden ja ymmärretyksi tulemisen tunne ovat tärkeitä elementtejä hyvässä oppilas-opettaja-suhteessa.

Lähde siis rohkeasti etsimään itsellesi sopivinta mahdollista opettajaa. Ja kun löydät sen, jonka kanssa natsaa parhaiten, pidä hänestä kiinni ja panosta tähän mahtavaan harrastukseen.

Mukavia lauluhetkiä!

Categories: laulunopiskelu, laulutunti